Choď na obsah Choď na menu

Psy

 Pes je jedným z najstarších domestikovaných zvierat našej planéty. Spočiatku bol človeku nápomocný pri love, chránil jeho majetok a tiež jeho samého, neskôr sa naučil človeka zachraňovať a dnes ho sprevádza nielen v práci, ale aj vo voľnom čase.

Pes existuje v rôznych formách: je veľký, malý, chlpatý aj nahý, má dlhý i krátky nos, rôzne tvary ucha či hlavy. Príslušníci jedného plemena sú si fyziologicky podobní a majú podobné vlastnosti.  Pes musí byť vychovávaný s láskou. Niektorí ľudia, si zaobstarajú psa s predstavou, že on bude zárukou prežitia príjemných chvíľ. Takéto psy väčšinou skončia v útulku. Ich majitelia si totiž neuvedomujú fakt, že aby so psom mohli prežiť pekné chvíle, musia si najprv preskákať psie detské trampoty. Mladý pes rád všetko ničí, na ľudí od radosti vyskakuje, veľa šteká - jednoducho sa správa nevychovane. Radostné a príjemné chvíle prídu až vtedy, keď majiteľ psa vychová a naučí ho čo môže robiť a čo nie. Až vtedy sa z bláznivého šteňaťa stáva oddaný a verný spoločník, vhodný na prežitie mnohých krásnych zážitkov.

Keď si niekto zabezpečil psa, musí byť pripravený prežívať s ním aj zlé chvíle. Keď je pes starý a trápia ho bolesti, ktoré sa nedajú odstrániť, svoju lásku mu majiteľ ukáže tým, že ukončí jeho trápenie.

 
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.